Teologiska reflektioner

Denna sidan är tillägnad en person, Jesus Kristus, som gick omkring här på jorden, för ca 2000 år sedan. Han hade ett underbart uppdrag, att befria människan från hennes bojor av synd, sjukdom och död.

Jag kommer också att dyka in i den senaste forskningen kring Jesus och kanske försöka närma mig en och annan svårbegripligt bibelord. Det är svårt att hålla sig neutral inför namnet Jesus. Något som man ofta observerar är hur samma människor som föraktfullt fnyser åt kristen tro, i nästa ögonblick sätter sig och läser dagens horoskop, eller tjusas och fascineras av allehanda ockulta fenomen.

Det verkar nästan som om människor i vår tid kan tänka sig att tro på i stort sett vad som helst utom Bibelns Jesus. Vid ett tillfälle sade någon i TV att han minsann trodde lika mycket på Saida som på Jesus (Saida var en känd svensk spåkvinna på 1990-talet). Ändå är det knappast Saida man ropar till när man befinner sig i nöd eller livsfara. När det verkligen gäller vet man nog vad som gäller.

Vad kan det komma sig att namnet Jesus är så kontroversiellt, om han nu bara var en snäll och oförarlig vishetslärare eller filosof, vilket många vill göra gällande? Kan det kanske bero på att Jesus verkligen är den han säger sig vara; Gud själv, kommen till jorden för att rädda människan ur en ohållbar situation? Kan orsaken vara att något i människans inre reagerar starkt så fort Jesus kommer på tal? Kanske är det något mycket känsligt som vidrörs?

Det är fascinerande, och det är vad jag försöker fånga på denna sida.

http://dafred.eu/wp-content/uploads/2023/10/Folja-Jesus-i-en-radslans-kultur-del1.pdf